utorok 28. mája 2013

Špenátový koláč

Vždy na jar sa teším na špenát z našej záhradky, každý rok ho sadím viac a viac a potom už len rozmýšľam čo s ním... o dobré špenátové recepty našťastie nie je núdza. Toto je taký babičkovský recept, je to koláč na slano výborný len tak samotný, ale skvelý aj ako príloha k mäsu, alebo ako plnka pečená zvlášť a podávaná k pečenému kuraťu, samozrejme dá sa s ním aj to kurča naplniť....


Čo budeme potrebovať:

300g špenát čerstvý  *  3 vajcia  *  2 rožky  *  100ml mlieko
200g šunky  *  100g syr  *  2-3 strúčiky cesnaku  *  strúhanka  
soľ  *   mleté čierne korenie  *  rasca drvená





Nachystáme si - šunku a syr nakrájame na kocky, rožky, alebo veku nakrájame na kocky a zalejeme mliekom, vajíčka si rozdelíme a z bielkov si pripravíme sneh...



 mladý, čerstvý špenát dobre umyjeme...












nakrájame a necháme odkvapkať



zabaríme ho vriacou vodou, narátame do desať, špenát zlejeme a rýchlo ochladíme v studenej vode... hovorí sa tomu blanšírovanie








v miske zmiešame: namočené rožky, žĺtka, šunku, syr, pretlačený cesnak, špenát, osolíme, okoreníme a ak sa nám hmota zdá riedka pridáme 1-2 lyžice strúhanky.



Nakoniec zľahka zamiešame sneh z bielkov. 










 



Naložíme do vymasteného pekáčka 
a pečieme na 180°C asi 30 minút



podávame teplý ale aj studený, so šalátom alebo len tak....



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára