14 júna 2013

Bazalkové pesto

Bazalku si pestujem na balkóne. Rôzne druhy, zelenú, červenú, trpasličiu... niekedy sa jej darí viac a niekedy menej. Minulý rok bol pre bazalku priaznivý, tento rok nič moc. Dlho bola zima a daždivo, ale teraz sa zdá, že to doženie a bude ešte celkom dobrá úroda. Bazalku používam všade tak kde sú paradajky.... do šalátov, na cestoviny, na pizzu, do omáčok... na a samozrejme na pesto. Pesto sa dá pripraviť z rôznych byliniek, ale bazalkové je moje naj naj najobľúbenejšie...



Čo budeme potrebovať:

2 diely bazalka čerstvá
1 diel píniové oriešky
1 diel parmezán
4-5-6... strúčikov cesnaku
olivový olej
soľ morská hrubozrnná











Lístky bazalky otrháme, hrubšie stonky odstránime, opláchneme pod tečúcou vodou a necháme dobre odkvapkať. Prípadne odstredíme, alebo osušíme kuchynskou utierkou.


Syr nastrúhame, cesnak ošúpeme a rozpučíme, alebo nakrájame. Píniové jadierka opražíme na troche oleja a necháme vychladnúť.



Všetko okrem oleja šupneme do kuchynského drviča (ponorný mixér) a za postupného prilievania oleja rozmixujeme na kašu. Osolíme. Konzistencia by mala byť kašovitá, nie príliš riedka. Pomer surovín som uviedla iba približný. Pesto treba ochutnať a ak treba pridať syr, cesnak alebo soľ. Niekto dáva do pesta aj cibuľu, ja nedávam.







Pesto dáme do vhodných pohárov, neplníme až po okraj, necháme asi 2cm medzeru a zalejeme cca 1cm vrstvou oleja, uzavrieme a dáme do chladničky, alebo na tmavé, chladné miesto.



Pesto môžeme použiť na topinku, po taliansky je to bruschetta, ktorá má milión spôsobov prípravy. Tak napríklad: chlieb opečený na sucho potrieme pestom, navrch dáme paradajky vo forme koliesok, alebo nakrájaných na kocky, ošúpaných, alebo zo šupou, alebo sušené paradajky... pokvapkáme olivovým olejom, posypeme parmezánom...

alebo ako Penne s pestom, paradajkami a parmezánom, ktoré mám veľmi rada a môžem ich jesť furt a stále...








4 komentáre:

  1. smiem sa spytat ako dlho pesto mozem skladovat v chladnicke? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ja som ho najdlhšie skladovala asi 2 týždne, keďže ho vždy stihneme pomerne rýchlo zjesť neviem či vydrží dlhšie... pri skladovaní treba ale vždy dodržať zaliatie aspoň 1cm vrstvou oleja a aj keď postupne odoberám, vždy vrch uhladím a ak treba dolejem olej... tak dúfam, že som aspoň trochu poradila :-)

      Odstrániť
    2. ano isto, pekne dakujem za odpoved pani Evicka! :) vasa stranka je skvela! :o) Dakujeeem pekne za inspiraciu.

      Odstrániť
    3. rado sa stalo... ďakujem za krásne slová .-)

      Odstrániť