07 januára 2018

Ragú z diviny a zemiakové noky.

Občas sa mi dostane do rúk divina, tak sa ju snažím pripraviť v čase keď sa zíde celá rodina. Divina nie je bežná na našom stole, tak nech sa ujde každému.
Občas sa stávajú aj také veci, že máte sviatok ale deti nemôžu prísť v jeden deň, pretože jedno naše vnúča má kiahne. Tak sme oslavovali dva dni, v sobotu aj v nedeľu. Menu bolo ale rovnaké každý deň - ragú z diviaka a noky. Divina mala úspech, ale noky hádam ešte väčší, hlavne u detí.





Čo budeme potrebovať:
mäso z diviny, ja som použila cca 2kg krkovičky z diviaka
obyčajnú údenú slaninu
veľa cibule
cesnak
mrkvu
petržlen alebo paštrnák
stopkatý zeler
lesné hríby alebo šampiňóny
bravčovú masť
rajčinový pretlak
soľ
mleté čierne korenie
tymián
rasca drvená
hladkú múku


Príprava ragú je veľmi jednoduchá. Je to vlastne jedlo z jedného hrnca. 
Údenú slaninu nakrájame na hrubšie plátky a opražíme na bravčovej masti. Pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu. Veľa cibule, pretože tá urobí základ pre šťavu a aj ju zahustí. 
Pridáme zeleninu nakrájanú na väčšie kusy a malú lyžicu cukru. Všetko spolu opražíme. Preložíme do veľkého kastróla v ktorom budeme ragú pripravovať. Ja nato používam liatinový pekáč. 
Mäso nakrájame na väčšie kocky, potrášime hladkou múkou a prudko opečieme na pavnici v ktorej sme opekali zeleninu. Mäso preložíme do pekáča k zelenine, pridáme cesnak a až teraz osolíme, okoreníme a podlejeme vriacou vodou tak aby bolo mäso zakryté. Pekáč prikryjeme pokrievkou a dusíme na 180°C asi 3 hodiny. Dĺžka závisí od mäsa. V tomto prípade platí, že čím nižšia teplota, tým dlhšia príprava. Hovorí sa tomu pomalé pečenie. Občas treba mäso pozrieť, dôležité je aby sa zvrchu nevysušilo, čiže musí byť prikryté a zaliate vodou. Asi v polovici dusenia pridáme hríby, alebo šampiňóny.

Keď je mäso mäkké pridáme rajčinový pretlak a dochutíme ak treba. Mäso odokryjeme a necháme vodu mierne odpariť. Výsledná omáčka sa nezahusťuje, je dosť hustá z cibule a mäsa a aj pretlak spraví svoje. 


Zemiakové noky:

2 väčšie zemiaky uvarené v šupe 
1 vajcie
hladká múka
malá lyžička soli


Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle, pridáme vajíčko, soľ a zamiešame. 

Postupne pridávame hladkú múku. Múky pridáme len toľko aby nám vzniklo hladké cesto, ale zas nie príliš aby sme noky nemali tvrdé ako broky.

Z cesta ušúľame šúľky asi 2cm priemer. Šúľky nakrájame na  2cm kúsky. Z každého kúska urobíme guličku a môžeme začať robiť noky.

Vezmeme si vidličku a guličku cesta roztlačíme na opaku vidličky. 
Potom prehneme jeden koniec na druhý a nok máme hotový.

Aby sa nám nelepili, namáčame si múku aj prsty do múky.

Noky uvaríme vo vriacej, osolenej vode. Keď vyplávajú na povrch, varíme ešte 1-2 minúty.

Noky scedíme a omastíme kúskom masla. 
Noky sú výborné ak ich pred podávaním opečieme na masle alebo masti.

Samozrejme tú časť s vidličkou môžete celkom vynechať. Stačí nakrájať a kúsky cesta uvariť. 

U nás boli aj také, aj také a žiaden rozdiel v nich nebol, asi preto, že tie moje vidličkové zas tak krásne neboli. Ale zas viac sa nám páčili tie opražené.
Ešte jednu výhodu majú tieto zemiakové nočky. Ak ich všetky nezjete na obed ako prílohu k mäsu môžete si ich posypať makom alebo tvarohom a máte sladký dezert. U nás ale nič také nehrozilo. Zjedli sa do posledného už na obed. 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára